Hírek
Az óceánok savasodása és a tengeri élővilág sérülékenysége
Az óceánok rengeteg szén-dioxidot nyelnek el, ami lassítja ugyan a globális felmelegedést, de közben savasodást okoz. Ez a kémiai változás különösen érzékenyen érinti a mészvázas élőlényeket, például a korallokat és kagylókat.
A korallzátonyok visszahúzódása nemcsak esztétikai veszteség, hanem súlyos ökológiai probléma is, mivel ezek a zátonyrendszerek a tengeri élővilág egyik legfontosabb élőhelyei. Ahogy pusztulnak, úgy omlanak össze azok a táplálékláncok is, amelyek milliók megélhetését biztosítják.
A savasodás mérsékléséhez globális szén-dioxid-kibocsátáscsökkentés szükséges, valamint az óceáni élőhelyek védelme. A helyreállítás hosszú, de egyre több kutatás mutatja, hogy célzott beavatkozásokkal lassítható a romlás.